Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Edincik'teki biyogaz tesisi, günde 50 megavat elektrik üretiyor

Edincik

Tesis, 3 ayda 6 bin ton tavuk dışkısı aldı

Edincik'te, 2014 yılının haziran ayında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kabulüyle hizmete giren TELKO Edincik Biyogaz Tesisi, hâlen günde 50 megavat elektrik üretiyor. Tesis Müdürü Ahmet Salih Peker, tesisin üretim durumu hakkında şu bilgiyi verdi:
2013 yılının mayıs ayında yapımına başladığımız tesisimiz, 2014 yılını haziran ayında üretime geçti. 176 ton almayı planladığımız tesisimize şu anda 100-170 ton dışkı giriyor. Bu dışkılardan 46 tonu büyükbaş hayvan, kalanı ise tavuk dışkısı. 40 ton temiz su veya sıvı tavuk dışkısı ve 40 ton da, Edinler firmasından aldığımız atık su ile bir karışım hazırlıyoruz. Karışımı, motorun aktarabileceği yoğunluğa getirerek, fermantel içindeki bakterileri bu karışımla besliyoruz. Bakteri, beslediğimiz bu karışımla 2,16 megavat/saat elde edebileceğimiz gazı üretiyor. Üretilen bu gazı sistemde toplayarak temizliyor ve elektrik üreten jeneratörlere aktararak, günde 50 megavat elektrik üretiyoruz. Bu elektriği doğrudan UEDAŞ'a satıyoruz.”
Gazı alınan karışımı, seperatörlerden  geçirerek katı ve sıvı gübrenin açığa çıkmasını sağladıklarını vurgulayan Tesis Müdürü Ahmet Salih Peker, Ayrıca, elektrik ürettiğimiz jeneratörlerden, ürettiğimiz elektriğe eşdeğer sıcak su üretiyoruz. Tesisimizden, günde 48 bin kilo kalorili ısı enerjisi de üretiliyor” dedi.
Edincik ve yöresindeki tavukhanelerin yeterince sahip çıkmaması nedeniyle günlük 176 ton tavuk dışkısı bulmakta zorlandıklarını belirten Peker, şöyle konuştu:
Tavukçular, ne yazık ki eski alışkanlıklarından vazgeçmeyerek, tavuk dışkılarını tesisimize getirmek yerine hâlen boş arazilere dökmeyi sürdürüyorlar. Böylece de yine çevreyi kirletiyorlar. Sistemimize günde 14 ton da mısır silajı giriyor. Mısır silajı, fermenteller içindeki bakterileri desteklemek amacıyla veriliyor. Yeni üreyen bakterilerin daha hızlı gelişip, daha verimli metan üretimini sağlamak için kullanılıyor.”
TOPLAM 6 BİN TON TAVUK DIŞKISI ALINDI
Tesisin, üç ay içinde, tarlalara dökülecek toplam 6 bin ton tavuk dışkısını Edincikli tavukçulardan aldığına dikkati çeken Peker, Hâlen, tavukçulardan günde 100-170 ton tavuk dışkısı alıyoruz” diye konuştu. Tavukhane sahiplerinin, tavuk dışkılarını tesislerine getirmeleri durumunda hem dışkıları tarlalara dökmekten, hem de ceza ödemekten kurtulacaklarına dikkati çeken Peker, şunları söyledi:
Önümüzdeki dönemde, tavukhane sahiplerine, tesisimize getirdikleri tavuk dışkısı karşılığında sıvı gübre vermeyi planlıyoruz. Önümüzdeki aydan başlayarak, günde 33 ton katı, 330 ton sıvı gübre çıkaracağız. Bunları, çiftçimize vereceğiz.”
Edincik'te kurulu biyogaz tesisinin sahibi TELKO Şirketi'nin yönetim kurulu başkanlığını Okan Türkay yürütüyor.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false